top of page

Expressionisme ?


BEN IK EXPRESSIONISTISCH BEZIG?


De Cobrabeweging met oa Karel Appel en Paul Klee hebben mij altijd geboeid.

Paul Klee maakte , naast schilderijen, ook handpoppen. Ze moesten voor hem duidelijk niet mooi zijn, maar karakter weergeven.

Het zijn vooral de poppen van Paul Klee die mij geïnspireerd hebben om uitdrukking te geven aan mijn ikken, bepaalde subpersoonlijkheden. Op de foto zie je oa “het dienstmeisje”, “het brave schoolkind” en “de schotelvod”. Dat zijn drie poppen waar ik graag mee bezig was. Soms steken die weer eens de kop op. Maar op de achtergrond zie je ook andere poppen: de creatieveling, de natuurmens, de vurige, … allemaal facetten die in elk van ons zitten, maar dikwijls niet gezien worden. Soms zijn ze zelfs verstoten.


Verder is een bepaald gezegde van Paul Klee me erg dierbaar: “Kunst geeft niet het zichtbare weer, maar maakt zichtbaar!”


Ook Karel Appel is als expressionist voor mij belangrijk. Hem neem ik vaak als voorbeeld in mijn workshops. Hij vond het belangrijk om zich te kunnen uiten als een kind, zonder remmingen.


Daarenboven zijn er nog veel hedendaagse kunstenaars die uiting geven aan hun binnenwereld. En laat ons niet te ver zoeken... Delphine Boël is daarbij een gekend voorbeeld. Kleurrijk en eenvoudig. Toepassingen met papier-maché, op textiel en op papier.


Ontdek ook de archetypen in jezelf: de held, de gewone man, de zorgverlener, de onderzoeker, de rebel, de minnaar, de clown, de wijze, … maar vooral ook de kunstenaar...!
Comments


bottom of page