top of page

Oerbewegingen in de natuur en kunst

Bijgewerkt op: 7 jul. 2021
Oerbewegingen in de natuur en de kunst...en hoe alles verbonden is.


Op het einde van mijn normaalschool verzamelde ik kindertekeningen om te kijken naar de evolutie en naar de ontwikkeling van elk kind. Daar heb ik vastgesteld dat alle kinderen, over de hele wereld dat op een zelfde manier doen. Het gaat van stippen naar strepen, krabbels, cirkels, kopvoeters, mensen met armen en benen. Het zijn oerbewegingen die in ieder van ons zitten.

Rond tien jaar beginnen kinderen te beseffen dat hun tekening niet juist meer de realiteit weergeeft en gaan ze twijfelen of het nog wel mooi is. Soms moet het juist zijn en soms mag het mooi zijn, maar soms doet het er ook allemaal niet toe. Expressie is ook heel belangrijk.

Gelukkig zijn er dan toch kunstenaars die de oerbewegingen terug naar boven halen. Zo hebben we in de Cobrabeweging Karel Appel, Paul Klee en Pierre Alechinsky. Deze laatste leeft gelukkig nog (93jr) en heeft momenteel een tentoonstelling in het KMSKB tot 1 augustus '21.

Hij laat zijn verbeelding gaan en brengt het met oerbewegingen op papier.

Natuurlijke bewegingen zijn stippen, krabbels, cirkels, golven, spiralen, lemniscaten,...

Mij maakt het blij van aan de slag te gaan me deze bewegingen en deze terug te ontdekken.

Die natuurlijke bewegingen vind je terug in de natuur, maar ook in de oude roosvensters van gothische kerken en de roosmotieven in de islamitische kunst.

Het is voor mij rustgevend om 's avonds mijn dag te overlopen, wat dagboek te schrijven, mijn stemming van het moment te bekijken en iets rustigs te tekenen, zonder te veel te moeten denken.

Ik ben dan ook bezig met het oefenen van de oerbewegingen vanuit een mandalaboekje. Meestal stel ik dan vast dat die symmetrie me niet bevalt en dat ik het patroon achter mij wil laten. Het strakke keurslijf, vind ik nooit tof, noch de symmetrie.

Trouwens in bijgevoegde tekening slaagde ik er niet in van alle vogels helemaal hetzelfde te tekenen. Ik zou dat kunnen forceren, maar daar kies ik op dat moment niet voor. Ik koos dan eerder voor mijn dagthema... hoe alle vogels (mensen) anders zijn aan de buitenkant, maar hetzelfde aan de binnenkant.

Comments


bottom of page